Kimske denkt er het hare van...

Cheesecake lactosevrij

Mijn middelste spruit en jongste dochter, is lactose intolerant. Het eerste jaar dat wij dat ontdekten, stond ons leven behoorlijk op zijn kop. Lactose zit zo ongeveer in alles, ook verborgen. Zo is ‘weipoeder’ in chips, gehaktkruiden etc etc een superconcentraat van Lactose. Letterlijk 1 chipje kan dagenlang pijn betekenen. Heel sneu.

Inmiddels heb ik war ervaring opgedaan en ik weet mijn weg. Zo nu en dan kan ze best een beetje lactose verdragen, maar het moet niet teveel worden en zeker niet dagelijks.

Als je moeder graan cheesecake bakt, is het best een domper, als je niet tegen lactose kan. Maar…

Moeders heeft flink wat geprobeerd, met onder andere lactasedruppels om alles te neutraliseren, en de oplossing bleek simpeler dan gedacht: Arla lactosevrije roomkaas.

Kan prima de monchou vervangen. Zoals ook bij de lactosevrije monchoutaart.

Het recept voor Lactosevrije cheesecake

Ingrediënten:

3 kuipjes Arla lactosevrije roomkaas (=600 gram)

150 gram suiker

3 zakjes vanillesuiker

2,5 eetlepel lactosevrije creme fraîche (ook van Arla)

3 eieren

2 eetlepels bloem

180 gram roomboter

200 gram bastognekoeken

Verkruimel de bastognekoeken (ik heb daar een hakmolentje voor)

Smelt de roomboter en voeg het koekkruim toe aan de boter. Als dit een gladde massa is, verdeel je dat over de bodem van je ingevette en met bakpapier beklede springvorm (20 cm gebruik ik)

Verdeel alles en druk aan, zodat het egaal wordt.

Mix nu de overige ingrediënten in de keukenmachine of met de mixer.

Het wordt een gladde massa, beetje zo dik als yoghurt. Als alles goed glad is, schenk je deze massa op de koekbodem en je schuift het de oven in.

De oven verwarm je voor op 130 graden. Je bakt de taart in ongeveer een uur.

Je kunt de kaart bekleden met fruit, maar kaal is ook erg lekker.

Eet smakelijk!

Maak jij weleens cheesecake? Wat is jouw succesrecept?