Kimske denkt er het hare van...

Voor het eerst op schoolreis

Vanmorgen trof ik in de schooltas van het jongste meisje, een vol zakje snoepjes aan. Hetzelfde zakje als ik een dag geleden ín haar tas deed, voor schoolreisje. Deze ontaarde moeder was even voorbij gegaan aan het feit, dat zo’n spruit nog totaal niet beseft hoe dat gaat, op schoolreis. Ik had dus met veel zorg haar tas klaargemaakt: koekje, sapje, water, schone kleding, plastic zak, zakje snoep. En hop, op naar de bus.

Mijn hart brak toen ik het volle zakje aantrof en mijn kuiken mij verrast aankeek. Ze vond het al zo jammer dat andere kindjes wel snoepjes hadden, en zij niet. Ach dat schaapje… Heeft er nooit over nagedacht dat zij ook vast wat lekkers in haar tas had zitten.

Het is niet niets, zo’n eerste schoolreis. Inmiddels ben ik aardig door de wol geverfd zou je denken, met een dochter in groep 4 en jarenlange ervaring als lerares.

Op het schoolplein merkte ik dat ook op. Bij de kleuters staan alle moeders (ja, ook ik) met een dikke strot de bus uit te zwaaien. Bij de hogere groepen is een iets andere sfeer. Ouders vinden het niet meer spannend, want de kinderen vinden het minder spannend. Die hebben er vooral heel veel zin in.

Bij deze groep ouders hoor je dingen als:

‘ik moet nog naar mijn werk/ de supermarkt/ de kapper/ het bos met de hond/ al het voorgaande’

En als dan die bus ein_de_lijk in beweging komt (wat niet zonder slag of stoot gaat, want natúúrlijk kon de bus net niet langs een tóch in de straat geparkeerde auto, hoor je: ‘ daaaag! Ja, daaag schatje, veel plezier! Zo. en dan nu /aan het werk/ de hond uitlaten/ naar de kapper/ koffie. ‘ Die laatste zin kwam zeer waarschijnlijk uit mijn mond, maar heel zeker weten doe ik dat niet.

Zo gaan die dingen. Het loslaten is moeilijk. Maar eenmaal losgelaten, is het Genieten met hoofdletter van de koffie.

Kan ik nu wel heel stoer over gaan doen, maar ik zat thuis mooi de klok vooruit te kijken en was dolblij dat alles weer veilig en wel op de bank zat. Met warme choco en een koekje. Dat dan weer wel.