Kimske denkt er het hare van...,  recepten

Groentesapje: goed voor lijf en leden

Sinds een paar maanden maak ik met grote regelmaat een groentesapje. Lekker?!? Mwah…Heel eerlijk? Best te doen. Als je eraan gewend bent, wordt het steeds smakelijker. Toen ik zwanger was, verslond ik ze.

Natuurlijk heb ik ook liever een glas sinas, maar het is een feit dat mensen over het algemeen te weinig groente eten. Dat fruit, dat komt wel goed. Maar groente? 2 Ons groente… het is zóveel. Nu ben ik best een gezondheidsfreak, maar 2 ons groente per dag, dat is ook voor mij een hele opgave.

In één glas groente/fruitsap zit vaak al de helft van je dagelijkse dosis en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Begin rustig

Ga niet meteen voor een sapje met 80% groente. Dat is niet zo lekker en de kans is dan groot dat je snel weer stopt. begin vooral bij het begin.

Neem eens een banaan, 2 sinaasappels, een kiwi (of niet) en een klein handje spinazie. Bouw de hoeveelheid spinazie langzaam op.

Het is een fabeltje dat je niet elke dag spinazie mag hebben. Dit geldt namelijk alleen voor opgewarmde spinazie, niet voor rauwe.

Je hoeft ook niet alleen groene sapjes te maken, wortel en appel is bijvoorbeeld écht lekker!

 

wpid-20150107_172000-320x240.jpg
Peer, spinazie en limoen.

Wat heb je nodig voor een groentesapje? Natuurlijk diverse soorten groenten en fruit. Banaan en spinazie gaat erg lekker samen. Maar… hoe maak je zo’n sapje?

Staafmixer of blender

Kan prima. Groente, fruit, staafmixertje prrrt en klaar. Dikke sap, want alle vezeltjes zitten er nog in. Groente en fruit eventueel schillen en ontdoen van pitjes etc.

Sapcentrifuge of Slow juicer

Scheidt sap van pulp en schilletjes, maar het is, als je het goede zeefje gebruikt, niet vrij van vezels. Als je het drinkt merk je weinig van deze vezeltjes, ik proef ze amper, er zitten meer vezeltjes in een glas sinaasappelsap.Kijk maar op de foto, je ziet echt wel wat structuur zitten. Je proeft het amper.

 

Vezels

Als je je groentesapje door de vergiet gooit, zie je dat er stiekem nog veel vezeltjes en vliesjes inzitten. Een sacentrifuge werkt snel en je pulp wat hij uitscheidt is best nat, veel weggegooid sap dus.

Sinds kort heb ik een Slow juicer en daar komt maar weinig pulp uit, maar wat eruit komt is droog.

Voordeel van een blender is, dat je veel meer vezeltjes binnenkrijgt, zonder meer. Maar ik eet natuurlijk wel gewoon groente en fruit en zo nu en dan ook een boterham. Aan die vezels komen we toch wel. Maar met een glas sap per dag, krijgen we een extra portie groente en fruit binnen. Kan vast geen kwaad 🙂

Ik zal regelmatig een saprecept posten, je kunt zelf kijken hoeveel je van welk ingrediënt je gebruikt!

Maak jij weleens een groentesapje? Lijkt het je wat? Heb je een favoriet recept?

 

7 reacties

 • Maaike

  Nee, mij zul je echt geen groente sapjes zien drinken. Als ik al een sinasappel uitpers dan word het nog gezeefd. Ik ga echt kokhalzen en overgeven dan ‘fliedertjes’ in mijn drinken.
  Ik bak wel regelmatig gezonde muffins met groente en fruit. Zo krijg ik het ook binnen.

 • Webkim

  Lekker, groene smoothies!

  Ik ontbijt vaak met spinazie, appel, banaan, blauwe bessen.
  Maar op zich gooi ik er alle restjes door. Dus ook regelmatig wortel, kiwi, framboos. Meestal doe ik er een scheut water bij om het drinkbaar te maken, maar soms moet de kwark op en gebruik ik dat. Dan is het meer een zuivelsmoothie. Als ik fysieke dingen voor de boeg heb gooi ik er ook een paar scheppen havermout doorheen, dan vult het wat meer.