Kimske's keuken,  recepten

Het prutje van Riet (een re-post)

DSC00473Als we dan toch op de ongezonde toer zijn (zie post van gisteren), wil ik dit recept graag nogmaals met u delen.

Ik heb het eerder geplaatst in 2008. Omdat ik zomaar het gevoel heb dat men niet zoekt op ‘prutje van Riet’, heb ik besloten deze te re-posten. Bestaat dat woord? Nee? Nu wel 🙂

Het prutje van Riet.

Het is alweer een paar jaar geleden, dat ik voor het eerst met Riet’s Prut te maken kreeg. Niet dat ik Riet persoonlijk ken, maar ik smul erg graag van haar prutje.

Ik zal het even uitleggen:

Mijn tante_H kent ene Riet. En ik ken Riet dus niet. Maar tante_H wel en das fijn.
Tante_H woont erg gezellig in Huizen en soms ga ik daar even een bakkie doen. Dat bakkie wordt vanzelf een frisje, en dat frisje wordt meestal een bescheiden Roséetje. Of 3
Ik keek wat raar en dacht dat het aan de alcohol lag, toen mijn nichtje vroeg of haar moeder (mijn tante_H dus) nog een prutje van Riet ging maken.
Haha dat klonk ranzig.

Maar mijn tante_H beaamde dat ze het prutje al klaar had staan. Dat moest ik zeker eens proeven. ‘Nouuuuuuu…. ik weet t niet heur’ zei ik twijfelachtig. Maar ja, ik had inmiddels een dampend prutje onder mn neus en dat rook best lekker. Eenmaal geproefd vond ik het inderdaad smullen, dat prutje. Dat zou ik thuis ook eens maken voor de vent. Die houdt ook wel van prutjes. Meestal van de prutjes die ik maak, maar ach, verandering van spijs… juist.

Hoe ongelooflijk ranzig klinkt dit he! Nou.

Riet

Ene Riet besloot ooit geraspte kaas met ui en mayo te vermengen, op schijfjes stokbrood te smeren en, hou je vast, even in de oven te doen. Even grillen. Ja mensen, MA_YO_NAISE in de O_VEN.

Ik wist ook niet wat ik hoorde maar man, lékker!
Mijn tante_H en haar kroost proefden dit en gingen dit thuis ook maken. In huiselijke sfeer werd het hapje omgedoopt tot ‘het prutje van Riet’.
Thuis ging ik dit ook maken en, ook al doe ik er óók knoflook door, ik noem het ook het prutje van Riet. Lief nu ook. En als ik Riet al niet ken, dan lief helemaal niet. Hoop ik.

Het was best bizar dat ik mams ooit vertelde dat ik ‘s avonds lekker een prutje van Riet ging maken, waarop ze zei: ‘oh die maakt tante_H ook altijd!’

Ach ja. Het prutje van Riet is inmiddels beroemd aan het worden. En lekker dat t is!

Als jullie, lieve lezers, dit ook eens willen maken, beloof me één ding: blijf het ook het prutje van Riet noemen.

Linkje naar het origineel

Eén reactie