Moederen

Kinderboekenweek

Als voormalig juf weet ik als geen ander hoe belangrijk lezen is voor je kind. Je kunt er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Scholen hameren niet voor niets op ‘lezen lezen lezen’, het is ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kind. Je stimuleert spelling, begrijpend lezen, de fantasie, de woordenschat breidt uit en ga zo maar door.  Daarom ben ik nu al actief om mijn kroost liefde voor boeken mee te geven. Zo mogen zij elk jaar een boek uitkiezen tijdens de Kinderboekenweek.

Natuurlijk krijgen ze wel vaker een (voor)leesboekje, maar in de Kinderboekenweek leg ik daar extra nadruk op.

Hoe kun je thuis aandacht schenken aan de Kinderboekenweek?

  • Zorg dat je weet wat het thema is en praat daar met je kinderen over
  • Ga extra naar de bieb, boekenwinkel of wat dan ook. Ga de boeken die je al hebt eens door, op zoek naar boeken met ‘het thema’.
  • Laat je kind (als het wat ouder is) zelf een boekje of verhaal schrijven. Dit stimuleert de fantasie, lezen en spelling! Ook leuk: maak samen een verhaal, schrijf om de beurt een stukje. Laat alleen de laatste zin lezen en de ander moet dan verder gaan. Je krijgt zo de vreemdste verhalen. Lachen!
  • Maak een mooie tekening met je kind.
  • Lees iedere avond (of op een ander moment) voor. Ook als het géén kinderboekenweek is 😉

Voor ouders waarvan het (oudere) kind echt niet graag leest: een kookboek is ook een boek. Lees samen recepten, laat je kind een boodschappenlijst maken en zelf lezen hoe het recept gemaakt moet worden.

Misschien leest je kind wel graag informatieve boeken?

Vertel eens, besteden jullie aandacht aan de Kinderboekenweek? Hoe? Leest je kind graag? Of niet?