Kimske's keuken,  recepten

Variaties op het beroemde No knead bread.

kaaskomijnplakjes

De meeste mensen kennen het wel: ‘No knead bread’, oftewel; brood wat je niet hoeft te kneden. Doordat je het brood erg lang laat staan, krijgt het de kans om, met zeer weinig gist, heerlijk luchtig te worden.

Er zijn veel recepten te vinden, ik gebruik graag het recept van Levine en dat is als volgt;

No Knead Bread met volkorenmeel

  • 340 gram tarwebloem
  • 90 gram volkorenmeel
  • 1 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 345 gram water, kamertemperatuur

Je mengt alle ingrediënten tot het bloem opgenomen is. Dan laat je het rijzen. Ik gebruik hier een plastic bak met deksel voor.

broodinbak Ik laat het deeg zon 16-20 uur staan. Daarna kneed ik het heel even het brood en laat het nog twee uur rijzen. Ondertussen zet ik een gietijzeren pan in de oven en de oven zet ik op 240 graden. Dit laat ik zo’n 45 minuten staan, zodat de pan door en door heet is.

Dan gooi ik mijn bolletje deeg (wat nattig is) in de pan, deksel erop en zo’n 25 minuten in de oven. Daarna haal ik het deksel eraf en laat het brood in de pan nog 30 minuten bakken.

Het resultaat is geweldig!broodzaden Lekker vers brood.

Al snel wilde ik gaan experimenteren en voegde zaden en pitten toe. Ook heel erg lekker. Denk aan zonnebloempitten, maanzaad, lijnzaad… zelfs havervlokken zijn erg fijn.

Vandaag besloot ik, om weer iets nieuws te maken.

Dat dat gelukt is, verklapt de foto hierboven al. Het is een No knead bread met kaas en komijn!

Wat deed ik?

Ik verving het volkorenmeel voor bloem, wat dus de volgende verhoudingen gaf:

No Knead Bread met kaas en komijn

  • 430 gram volkorenmeel
  • 1 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 345 gram water, kamertemperatuur

Ik liet dit zo’n 20 uur op kamertemperatuur fermenteren. Een bubbelende massa kwam mij vanmorgen tegemoet. Tijdens het korte kneden voegde ik toe:

  • 200 gram geraspte kaas, extra belegenkaaskomijn
  • 100 gram belegen kaas in blokjes van ongeveer 1cm2 gesneden
  • 3 EL komijnzaad

Verder deed ik alles hetzelfde als bovenstaand. Ik bewaarde een beetje geraspte kaas en dit strooide ik over het brood heen, toen ik de deksel verwijderde.

Echt mensen, máák dit brood!! Je kunt eindeloos variëren… denk aan kruiden of stukjes fruit…