Kimske's keuken,  recepten

Walnoot roomsaus

Dat er gisteren uiteindelijk niet gekookt werd, had als gevolg dat ik de halve nacht heb liggen malen. Zou het echt zo lekker zijn als ik denk? Moet er nog wat bij? Of af? De polenta zat me niet lekker; lief houdt er niet van en ik wil mijn vermoedelijk goddelijke sausje niet laten verpesten door zoiets risicovols als polenta. Klinkt dit overdreven? Dat is het ook. Maar leer mij mijn lief kennen!

Vandaag kocht ik een zak tagliatelle en liet mijn fantasie de vrije loop. Het resultaat mocht er wezen, zelfs lief was er ondersteboven van en dat wil wat zeggen mensen!

Ik moest even goed nadenken wat ik nou allemaal gedaan had, want ik kookte dus zonder plan.

Ingrediënten voor de saus:

  • twee handjes walnoten
  • een pakje kookroom
  • klont roomboter
  • bloem
  • bouillon
  • kastanjechampignons, een half bakje had ik nog staan
  • een rood uitje
  • twee teentjes knoflook
  • spinazie
  • oregano
  • tijm
  • parmezaanse kaas

Maak een roux van de roomboter, bloem en bouillon. Ik maak een roux altijd op gevoel, ik pak een klont roomboter, laat dit smelten, voeg bloem toe tot het een klont is geworden, voeg dan beetje bij beetje bouillon toe tot het de gewenste substantie heeft. Ik maakte hem ongeveer zo dik als appelmoes.

Schenk de kookroom (200 ml) in een kom en voeg een handje walnoten toe. Pureer dit met de staafmixer tot een glad geheel.Voeg hieraan tijm naar smaak toe. Voeg dit toe aan de roux. Snij het uitje en de champignons fijn en bak dit even kort aan. Voeg toe aan de saus. knijp hierboven een (of twee!) teen(tjes) knoflook uit.

Snij de spinazie fijn en bak dit even kort, het moet niet helemaal geslonken zijn. Voeg aan de spinazie oregano toe.

Je kunt de spinazie aan de saus toevoegen, maar ik geef de voorkeur aan apart opdienen, kwestie van smaak.

Rasp nu de parmezaan en voeg dit, naar smaak, toe aan de saus. Roer door tot het gesmolten is.Dien tagliatelle (maar ik denk dat rijst of polenta ook erg lekker zal smaken!) op met de saus en spinazie.

Eén reactie

  • Luna

    Ooooh, walnotenroomsaus! Ik maak ‘m anders (met ricotta), maar walnoten en saus en pasta; hmmmm… En weer zo’n mooie foto!