Kimske denkt er het hare van...

Een boek lezen

Ik lees graag en ik lees, als het even kan, veel. Maar ik lees zelden een boek uit.

Lezen doe ik voor mijn plezier en als een boek mij simpelweg geen plezier meer oplevert maar ergernis, dan is het geen ontspanning meer. Zodra ik aan mezelf merk dat ik de bladzijdes ga tellen, scroll ik snel door naar het laatste hoofdstuk en lees dat nog wel.

Fascinerend vind ik mensen, die hun boek uitlezen, koste wat het kost. Ik heb daar oprecht bewondering voor, ik kan dat niet.

Je kunt lezen vergelijken met eten. Een goede maaltijd eet je langzaam. Ik lees mijn boeken ook laaaaaangzaaam. Tergend langzaam.

Maar ik geniet er des te meer van. Op het moment dat een bord eten mij niet smaakt, probeer ik met kruiden nog iets te maken van het maaltje. Dit heb ik ook geprobeerd met mijn boeken, maar daar werd mijn e-reader niet mooier op.

Het leest gewoon niet zo prettig, een scheutje dressing.

Bij boeken ben ik dus wat radicaler: boek saai? weg ermee.

Nu is dat best een dingetje, want omdat ik langzaam lees, duurt het vrij lang voor ik in een verhaal zit. Met twee kleine kindjes is lezen al helemaal een uitdaging, waardoor er soms best wat tijd zit tussen twee leesmomenten.

Als puber van 16 vroeg ik geld voor mijn verjaardag omdat ik boeken wilde hebben van Harry Mulisch. Ik heb ze nu bijna allemaal en ik heb ze verslonden als een hongerig paard. Toen had ik daar nog de tijd voor, in die goeie ouwe pubertijd.

Maar nu? Ik zit fulltime thuis met twee ukkies en amper de tijd om mijn tanden te poetsen, laat staan om eens even lekker onderuitgezakt een boek te lezen.

Zo heb ik de gedoodverfde favoriet ‘De Wertheims’ schaamteloos aan de kant gelegd. ‘Misschien ben je er nog wel te jong voor’ sprak mijn schoonvader goedbedoeld. Maar volgens mij heb ik er gewoon de rust niet voor.

Zo komt het dat de familie Wertheim over een tijdje in de herkansing mag.

Op dit moment lees ik ‘Mijn strijd’ van Karl Ove Knausgard’. Deel 1 was geweldig. Deel 3 lees ik nu, ook geweldig denk ik. Deel 2? Eh… de eerste 125 blz waren niet veel soeps…

 

Lees jij je boeken uit, al vind je het niets? Wat zijn jouw favorieten? Ik lees het graag in de reacties!

4 reacties

  • Marcel Sangers

    Ik heb het boek “Door het raam” van Sten Oomen in een record tijd gelezen. Het gaat over ervaringen met uittredingen. Als je komt te overlijden dan treed je geest uit je lichaam en leef je verder in het geestenrijk. Sten Oomen kan bewust uittreden en om dat te lezen is spannend. Dit is natuurlijk geen doorsnee boek maar aparte dingen vind ik nu eenmaal interessant. Veel succes met je blogs….

  • Kimske

    Oh Dat vind ik interessant! Staat op mijn lijstje, ik laat je weten wat ik ervan vind, dank voor je tip!

  • Elise

    ik lees, of eigenlijk las, ook veel. Als ik niet in een boek kom, een boek moet echt trekken, dan stop ik ermee. Soms probeer ik t later nog ns maar meestal begin in in een ander boek.