Kimske denkt er het hare van...

Kinder EHBO

‘Laat die kat nou eens los!’ riep ik op strenge toon naar de peuter die de kat aan het wurgen was.

Paniek

Op datzelfde moment zag ik baby E schrikken, waarna zij naar adem snakte. Ik wist meteen dat het serieus was en schoot onder de tafel, trok baby E er onderuit op zo’n manier, dat ze voorover zou vallen en niet achterover. Ik legde haar op mijn benen en gaf een paar ferme klappen op haar rug. Een schroef van zo’n 3 cm schoot uit haar mondje op de grond.

Toen besefte ik:

 Ik heb het leven van mijn kind gered

Wat bleek nou? Er was een schroef van een eetkamerstoel was losgekomen. Hoe? Geen idee. Maar.. het kan altijd gebeuren. Doodeng.

EHBO cursus

Ongeveer 2 jaar geleden deden lief en ik een cursus kinder EHBO. Je weet immers maar nooit wat er gebeurd. Ik leerde daar dat je de Heimlich niet op jonge kinderen mag toepassen, maar dat je tussen de schouderbladen moest slaan.

Je kunt een gifwijzer aan je deur hangen, je kunt een EHBO app installeren, maar niets van dat alles zorgt ervoor dat je oefent, dat je wéét wat je moet doen. Ik wist dat ik op haar rug moest slaan en geen Heimlich moest doen, omdat ik de poppen voor me zag, waar ze mee aanwezen vanaf welke grootte je Heimlich toe kon passen.

Ik besef dat de schroef waarschijnlijk in haar maag was beland, als ik te laat was. Maar laten we wel wezen, daar zit je ook niet op te wachten.

Weet je wat je moet doen als je kind zich verslikt? Verbrand? Warm water, of koud? Of lauw? Kleding aan of uit? Weet je wat je moet doen als je kind valt, waar moet je op letten? Ik kan het iedereen aanbevelen om in ieder geval een keer een cursus Eerste Hulp aan Kinderen te doen. Sowieso is een EHBO cursus goed, zeker als je elk jaar de herhaling doet.

Schrikbarend vind ik de prijzen; ik besef dat niet iedereen een cursus kan betalen. Maar áls het kan… doe het!

Je kind is vaker thuis dan waar dan ook.. de kans op een ongeluk is thuis het grootst.

Meer informatie:

Het oranje kruis

Eerste hulp aan kinderen

EHBO

 

Heb jij een EHBO cursus gedaan? Ben je van plan dat te gaan doen?