Kimske's keuken

De kopjes…zijn het lekkerst!

Maar daar is de kat het dus níet mee eens:

Op een mooie Pinksterdag…. zaten De Stoere Man en ondergetekende in het lentezonnetje. Ons te ergeren aan de gillende kinderen van anderen Te genieten van verse Asperges rechtstreeks van het land. En lekker dat ze waren.. oi oi oi. Daar kon bíjna geen chocola tegenop (let op: ik zeg bijna…). De Stoere Man beweerde altijd bij hoog en laag dat hij geen asperges lustte, want, daar houdt Moeder Van De Stoere Man ook niet van. Dus hij ook niet.
Maar ik hou vreselijk veel van asperges dus lief had pech en moest mee-eten. En dat vond hij na de eerste hap niet erg.

Dus wij zaten zo heerlijk te genieten buiten…
Lief had dat op die mooie pinksterdag ook ontdekt waarom ik de kopjes van de asperge altijd bewaar tot het laatst.Zo sprak hij ‘die kopjes, die zijn echt niet te versmaden.. heerlijk’.
Waarom ik net op dat moment op de grond keek weet ik nog steeds niet. Waarom ik op precíes dát moment op dat éne plekje op de grond keek, is mij een waar raadsel.
Mijn antwoord op de opmerking van lief was dan ook: ‘daar is de kat het dus niet mee eens’ en ik keek nog eens naar de grond.

Alwaar het kopje van een muis lag. Zonder lijf. Het staartje lag er ook nog. Wat heeft muis toch een mazzel. Je zal toch én je lijf én je staart kwijt zijn. Of je lijf en je kop natuurlijk. Maar dan zou de muis niet meer beseffen dat hij iets kwijt was dus dan zou het toch niet zielig zijn. Nou. Dat zou wat zijn. Dus deze muis had mazzel.

En dáár is nu precies de reden dat je de aspergekopjes nóóit tot het laatst moet bewaren. Echt NOOIT.
Want je eetlust zal maar bederven. Dan heb je alleen maar stengels gegeten.

 

Asperges a la Kim

  • Verse witte asperges, van het land.
  • Gekookt ei
  • Roomboter
  • bloem
  • geraspte oude kaas

Was de asperges en schil ze daarna. Snij het houterige gedeelte van de asperge af. Bewaar de schillen.

Kook de asperges zo’n 10 minuten (als ze dun zijn wat korter, zijn ze heel dik.. juist. Wat langer) in een pan water, waar je de schilletjes aan toevoegt.

Smelt de roomboter en voeg daar de bloem aan toe. Ik kook altijd op gevoel, dus geen idee hoeveel boter en bloem. Maar voeg bloem toe totdat je een soort klont krijgt. Neem een soeplepel en haal wat kookvocht uit de pan asperges en voeg dit toe aan de klont. Roer tot je een mooie, gladde saus hebt. Voeg evt. wat meer kookvocht toe.

Als de asperges gaar zijn, leg je ze op een serveerschaal, waar je het gekookte ei overheen kruimelt. Daarna giet je de botersaus over de asperges heen. Als laatst strooi je er oude kaas overheen. Eventueel garneren met wat bieslook.

Lekker bij aardappeltjes uit de oven!