Kimske denkt er het hare van...

Miele Twindos kapot: zó maak je hem!

Wij zijn trotse bezitters van een heuse Miele wasmachine met twindos systeem. Dat is een systeem waarbij je vloeibaar wasmiddel in een reservoir giet, in de wasmachine plaatst en zo doseert hij zelf altijd perfect het wasmiddel. Ideaal! Ja.

Tot je een tijdje gewoon wasmiddel gebruikt, omdat dat in de aanbieding was, of weet ik veel wat. Dan gaat het restje zeep in je twindos slangetjes uitdrogen en dan zit je twindos verstopt. Dit herken je, als je de twindos selecteert, je een soort klokkend geluid hoort, meer getik eigenlijk. De wasmachine draait zijn programma en geeft later aan, dat je reservoir leeg is. Terwijl dit niet zo is.

Kosten om dit te laten repareren? €140,00 (3 jaar geleden). Hebben we toen laten doen. Daarna kwam er nog een baby, en een kraamhulp, en de man deed de was. Lang verhaal kort: de twindos zat wéér verstopt.

En ik was het zo zat. Ik had echt geen zin om weer 140 euro af te tikken. Dus we schoven de machine naar voren, om via de achterkant zelf die slangetjes schoon te maken. We kwamen er uiteraad niet bij.

Kom, dacht ik. Niets te verliezen. We hebben een goede wasmachine en ook zonder twindos werkt hij zeer goed. We zijn evengoed meer dan tevreden.

Experimentje

Later dacht ik.. zeep is basisch. Jaja, ik heb goed opgelet bij scheikunde. En eens per maand draai ik de wasmachine met azijn (zuur), want zuur lost basische stoffen op. En zo ook de zeepresten…

Dus ik heb een leeg reservoir gevuld met schoonmaakazijn en heb een paar keer het twindos reinigingsprogramma gedraaid. Het idee, was, dat als er steeds maar een héél klein beetje azijn in aanraking kwam met het zeep, het wellicht op zou lossen.

HET LUKTE!

Al na 3x hoorde ik een stevig rochelend, zuigend geluid, ik hoorde een plop… en hopla. De twindos werkt weer!