Kimske denkt er het hare van...

Opruimwoede

file0001434072812Marie Kondo, Flylady, 365 dagen declutteren, elke dag een kastje,

zomaar wat systemen en/ of personen die de wijsheid in pacht denken te hebben.

Volgens mij wordt ‘Opruimgoere’ woord van het jaar 2015.

Ik ben zelf ook altijd op zoek naar meer ruimte. Groter wonen zou ook een optie kunnen zijn, maar iets zegt me dat dat huis dan binnen no time dichtslibt met rommel.

Ook ik sloot me aan bij Flylady, declutterclubjes en wat zo meer. Maar uiteindelijk….

Uiteindelijk wacht ik op mijn bui. Zo eens per maand schiet ik in de weggooimodus. Als een witte tornado met een Komo vuilniszak schiet ik door het huis. ‘Weg weg weg weg weg weg weg’ galmt er door ons dorp. Dat ben ik, dames en heren. De grijze tornado.

Maar mensen! Ik heb nu iets ontdekt! Het werkt als een tierelier. Je besteeds regelmatig wat tijd in huis en dan uiteindelijk…

Het idee is dat je elk kastje, elk plankje, elk nisje even leeghaalt, goed schoonmaakt en weer inricht. Je komt vanzelf spul tegen wat weg kan.

Hoe dit systeem heet?

De voorjaarsschoonmaak.

Helemaal zo gek nog niet.

Ik heb een lijstje waarop ik alles schrijf wat gedaan moet worden en dan streep ik af als dat klaar is. Ik leg er vooral geen druk op, want de motivatie is er toch wel. Maar soms laten de kindjes het niet toe en dan wil ik niet met een naar gevoel eindigen.

De stimulans is enorm, het huis wordt steeds netter en schoner. Heerlijk. Vandaag wilde ik één linnenkast uitmesten, maar de waarheid is dat ze alle vier al spic en span zijn. Daarbij misbruik ik mijn nieuwe wasmachine (8 kg lader!!) enorm, want alles wat erin mag, gaat erin. School en fris moet het zijn!

Wat doe jij? Is het bij jou altijd netjes? Volg je een methode? Ik ben benieuwd!

4 reacties

 • Elise

  Hmm .. het valt hier reuze mee maar we hebben dan ook ruimte over.
  De nieuwe kast in de woonkamer is gewoon nog leeg. Nou ja .. ik heb 2 kastjes ingericht met mijn camera’s en mijn haak cq breispullen
  Soms pluis in mijn kledingkast na en gooi wat weg maar ik heb al jaren dezelfde broeken ( esprit ) en shirtjes gooi ik direct weg als ze niet meer mooi zijn of verwassen of stuk

 • Kimske

  Heerlijk! Ik ben zo’n chaoot. ‘Doe ik morgen wel’ en dan vergeten. Tis hier doorgaans brandschoon. Maar in de kastjes een rommel. Bah

 • zomersproetje

  Ik heb het met periodes. Soms een tijd niet, dan weer iedere dag iets. Deze week grondig de zolder opgeruimd, dat geeft wel een goed gevoel. En meer ruimte om er nog meer neer te zetten…nee hoor probeer ik niet te doen hihi.