Kimske denkt er het hare van...

Spinnenangst

spinDe spin

Monsterlijke gedrochten met véél te veel poten. Dat is kortgezegd mijn omschrijving van een spin.

Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein die beesten zijn. Ze zijn áltijd te groot en dus áltijd monsterlijk.

Ik ben voor weinig dingen bang. Hoogtevrees ken ik niet, sinds een paar jaar loop ik ook in het donker buiten, ik ben niet bang voor muizen, zelfs niet voor wespen… Ik heb geen straatvrees of andere vrezen. Hoewel…. er zijn eigenlijk twee dingen waar ik echt bang voor ben; spinnen en… de dood. Over dat laatste later meer.

Hoe het ooit begon

Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder een enorme emmer schoonmaakte, waar de kerstboom in gestaan had. Ze gaf een gil en gooide die bak op de grond. Ik keek erin  en schrok me lam;

ik wist niet dat er zúlke grote spinnen bestonden

Dat de huisspin slechts een kleintje is, heeft ze toen maar niet gezegd.

 Belemmerend

Het mag gezegd: mijn angst belemmerd soms mijn leven. Zeker in de herfst. Ik ga bijna nooit fietsen, omdat mijn fiets in de berging staat en… daar wonen héél veel spinnen. Ik ga ’s nachts liever niet naar beneden, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze ’s nachts op de tafel dansen, samen met de muizen als de kat van huis is.

Nu is het wel zo… sinds ik kinderen heb, is de angst wat minder. Of.. nou ja.. ik verdring het een beetje. Maar fietsen doe ik niet en als ik in mijn auto stap doe ik dat veelal vanaf de passagierskant, tot groot vermaak van mijn dochter.

Oplossingen?

Tja. Ik heb weleens zo’n cursus gedaan. Dat werkt allemaal maar even, want zodra er een spin opdoemt op een onverwacht moment… bingo. En weet je wat het is met spinnen? Die komen áltijd op een onverwacht moment, wanneer het niet uitkomt.

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand zei:

Goh, het zou fijn zijn als er nu een grote spin over de vloer rent, zodat ik daar even achteraan kan gaan

Niet doden

Mijn lief vangt de spinnen altijd. Met glas en een kaartje, want ze mogen niet dood, dat vind ik zielig.

Soms zijn ze echter zo groot, dat lief de stofzuiger pakt. Het schijnt dat ze de stofzuiger overleven, dus dat is prima. Moet je wel meteen de bak legen natuurlijk. Of de stofzuigerzak verwisselen. In de praktijk komt het erop neer dat lief die stofzuiger in de hal wil zetten, waarna ik hem een zwiep geef naar buiten. Die stofzuiger dus, niet mijn man. Dat we het hier hebben over een Dyson en dat deze ook naar buiten wordt gegooid als het hoost, is voor mij een bijzaak.

SPIN. MOET. WEG. EN. SNEL.

Niet overbrengen op de kinderen

Ik probeer mijn angst niet over te brengen op mijn kinderen. Zo zeg ik altijd  ‘wat een lief spinnetje’. Met het risico dat mijn dochter op een dag spinnen gaat vangen en binnen gaat laten, net als onze kat doet; die brengt levende, grote spinnen binnen en laat ze dan los.

Ze zeggen weleens ‘spinnen zijn banger voor jou, dan jij voor hen’, maar ik denk dat het tegenovergestelde waar is. Een spin loopt immers vrijwillig MIJN huis in. Ik ben nog nooit vrijwillig in een spinnenweb gelopen. I rest my case.

Ben jij ergens bang voor? Hoe gaat dat in je dagelijks leven?

2 reacties

  • Elise

    Vroeger voor onweer. Ik sleepte mijn oudste met wieg en ledikantje mijn slaapkamer in .. tot ik het fotograferen als hobby kreeg, toen begon ik het mooi te vinden en nu ben ik er niet meer bang voor. Als het nu onweert doen we de gordijnen open ( ook ’s nachts ) om te kijken 🙂

  • Kimske

    onweer.. was mijn moeder altijd bang voor, ik mocht nooit voor het raam staan.. vond ze zelf ook overdreven maar ze was zó bang