recepten

Vegetarische Erwtensoep

Gisteren speelde ik met het idee om weer eens erwtensoep te maken. SAMSUNG CSC

Bij de gedachte aan erwtensoep denk ik altijd aan hompen vlees die in een pan verdwenen. Als kind lustte ik geen erwtensoep, maar als ik hem zelf maak, des te meer!

Het probleem met een vleesgerecht als erwtensoep, is dat men voor de vega variant het vlees wil vervangen. DOE EENS NIET! Daar wordt niemand gelukkig van, echt niet.

Albert Heijn Erwtensoeppakket

Op zoek naar een leuk recept trof ik ingrediënten aan welke precies in het erwtensoeppakket van de Albert Heijn zitten. Alleen de knoflook en bouillonblokjes voegde ik zelf toe.

Ideaal, want ik had genoeg aan een kwart knolselderij en thuis zou de overige driekwart een enkele reis kliko gekregen hebben, en dat vind ik zonde.

Mijn dochter sloeg alles gade en vroeg mij:

maar, mamma, wat gaat er dan in? In de ettertjessoep?

Mijn lieve kind, ik zal het vertellen, voor 2,5 liter soep gebruikte ik:

5 groentebouillonblokjes

2,5 liter water

1/2 EL zout

1/2 EL peper

500 gram spliterwten

een kleine winterpeen

1/4 knolselderij

een handje selderijblaadjes

een ui

2 tenen knoflook

Bereidingswijze vegetarische erwtensoep

Ik smolt wat boter en fruitte daar het uitje in, samen met de knoflook. De overige ingrediënten waste ik en hakte ze in kleine stukjes (behalve de erwten, logisch). Ik voegde alles toe aan de uitjes en bakte het zo’n 5 minuten.

Daarna schonk ik het water erbij en voegde de bouillonblokjes toe. Nu kwam het: lekker laten pruttelen, toch wel een uurtje of 4. Ik roerde met de staafmixer door de pan tot ik een fijn, glad soepje had.

De lepel bleef niet overeind staan, maar daar hou ik niet van, anders had ik er minder water aan toegevoegd.

Hierboven een recept voor niet traditionele erwtensoep. Maar waarom moet alles traditioneel zijn en blijven? Verandering op zijn tijd kan geen kwaad 🙂